5 tips voor het kopen van het juiste vloerkleed

Op zoek naar het juiste vloerkleed voor in je huis? Vloerkleden kunnen kleur toevoegen en zorgen voor een warmere uitstraling. Ze zorgen ook voor warme voeten en hebben een geluiddempend effect. Hieronder 5 praktische tips om te onthouden als je op zoek gaat naar een vloerkleed.

 

#1 Patronen

Patronen zijn leuk omdat ze je inrichting wat speelser kunnen maken. Over het algemeen geldt wel dat wanneer je al veel prints in huis hebt, bijvoorbeeld op andere meubels of op de muren, je dan beter een effen kleed kunt nemen en andersom. Je hebt natuurlijk hele drukke, maar ook wat rustigere patronen en wat erg leuk is, is om hierin de kleur van je andere meubels of de muren terug te laten komen!

#2 De juiste afmeting

Hoe weet je nu of de afmeting van een kleed wel goed in jouw woonkamer zal passen? Je kunt hiervoor een kleed nabootsen door bijvoorbeeld kranten op de vloer te leggen. Zo krijg je een inzicht of het kleed te groot, te klein of misschien juist perfect past in jouw woonkamer. Vloerkleden kun je op veel verschillende manieren neerleggen. Wil je je vloerkleed los tegen de bank aanleggen of wil je je meubels volledig op het kleed kwijt? Je kunt er ook nog voor kiezen om alleen de voorpoten van bank en/of fauteuil op het kleed te plaatsen. In dit geval wordt een richtlijn aangehouden van 15 cm om het kleed aan de zijkant van de bank te laten uitsteken. Als je het kleed juist onder de eettafel wilt leggen, dan wordt aangeraden om het kleed 60 cm te laten uitsteken rondom de tafel, zodat je nog voldoende ruimte hebt om stoelen aan te schuiven.

 

#3 Hoogpolig of laagpolig

Een hoogpolig kleed zorgt voor een warme uitstraling. Het voelt ook lekker aan je voeten en is perfect te combineren met bijvoorbeeld hoogglans meubels. Een hoogpolig kleed is wel iets moeilijker in onderhoud dan een laagpolig kleed, het is wat lastiger te stofzuigen en vlekken zijn iets moeilijker te verwijderen. Daarnaast kun je meubels lastiger verschuiven en wordt een hoogpolig kleed dus vaak gebruikt bij bijvoorbeeld een bank, maar niet bij de eettafel. Een laagpolig kleed zorgt ook voor meer warmte in het interieur en ziet er wat strakker uit dan een hoogpolig kleed. Vlekken kunnen ook iets makkelijker verwijderd worden en laagpolige kleden houden iets minder stof vast.

 

#4 Rond, rechthoekig of vierkant?

Kleden zijn er in vele soorten en maten. Een rond kleed kies je bijvoorbeeld als je rechte lijnen in een huis wilt doorbreken. Een rond kleed maakt het geheel wat speelser. Een rechthoekig kleed kan de rechthoekige vorm van een kamer juist benadrukken en ziet er ook mooi uit. In een vierkante kamer komt een vierkant of rond kleed juist beter tot z’n recht.

 

#5 Antisliplaag

Tot slot nog de laatste tip: Vloerkleden kunnen erg glad zijn en je wilt zeker niet uitglijden over je nieuwe kleed. Als je een nieuw kleed gaat neerleggen bij je thuis, zorg er dan dus altijd voor dat er een antisliplaag onder zit of koop er een antislipmat bij.

 

Heb je zelf nog een tip? Laat het hieronder gerust weten!

 

Ben je op zoek naar een vloerkleed? Kijk dan eens bij onze vloerkleden.