Waarop moet je letten bij het kopen van een bank? - Deel 2: de binnenkant

In het eerste deel van deze tweedelige serie hebben we de buitenkant van een bank bekeken; welke grootte past goed in jouw woonkamer en wat voor stof is voor jou het meest geschikt? Zoals je wel zult begrijpen is ook de binnenkant van een bank essentieel om lekker op jouw nieuwe bank te kunnen zitten. In deel 2 onderzoeken we wat de mogelijkheden zijn binnenin een bank, iets wat zeker van pas zal komen als je op zoek gaat naar een nieuwe bank!

BePureHome Rodeo Classic 2,5 zits, €999.00

Hoe een bank zit, wordt bepaald door een combinatie van de kussens (vulling), de vering van de bank en het frame. Deze onderdelen worden hieronder besproken. 

Kussens
Kussens kunnen gevuld zijn met bijvoorbeeld schuim of dons. We zullen hieronder de voor- en nadelen ervan doornemen.

Schuim

Over het algemeen wordt er voor de kussens en vulling van banken gebruik gemaakt van koudschuim en polyetherschuim. Een bank gevuld met polyetherschuim is vaak voordeliger dan een bank gevuld met koudschuim of dons. Het grootste nadeel van polyetherschuim is dat de bank door de egale celstructuur van het schuim na verloop van tijd in gaat zakken op plaatsen waar veel gezeten wordt. Hoewel dit niet betekent dat een bank dan niet meer goed is, zullen na een aantal jaren (ongeveer 4 á 5 jaar, afhankelijk van het gebruik) dus zitkuilen zichtbaar worden.

Koudschuim is de duurdere variant van polyetherschuim en behoudt door de ongelijke celstructuur langer zijn veerkracht en vorm. Doordat lucht minder makkelijk kan ontsnappen uit een koudschuim vulling, wordt de bank minder snel platgedrukt dan bij polyetherschuim, waardoor minder snel kuilen ontstaan.

Tip: Als het schuim van een bank na een aantal jaar wat gaat inzakken en je bank niet meer lekker zit, hoeft dit niet te betekenen dat je meteen een nieuwe bank moet kopen. Vaak kan het schuim worden opgevuld of vervangen. Dit is stukken voordeliger dan het kopen van een nieuwe bank.

 

Dons en veren

Dons en veren worden vooral gebruikt voor relaxbanken, omdat je er lekker in weg kunt ploffen. Hoewel sommige winkels nog extra materialen toevoegen zodat de kussens zolang mogelijk hun vorm behouden, is het van belang kussens van dons en veren regelmatig (rugkussens zelfs dagelijks) op te schudden zodat ze niet gaan inzakken.

Let op: Voor dons worden ganzen soms levend geplukt, ook als er wordt beweerd dat dit niet het geval is. In dit blog willen we je graag volledig informeren over de mogelijkheden van een bank, maar bij Meubio zijn we geen fan van banken met dons en veren, zeker omdat er genoeg diervriendelijke alternatieven zijn!

 

 

Vering

Of een bank hard of zacht zit, wordt voor een groot deel bepaald door de vering van de bank. Grofweg zijn er drie verschillende typen te onderscheiden, namelijk no-sagvering, dubbele vering en singelbanden.

De no-sag vering kenmerkt zich door het golvende, s-vormige patroon dat over de gehele onderkant van de bank loopt. De term no-sag is afkomstig uit het Engels en betekent letterlijk “niet zakken”. Dikkere vering met een kleinere onderlinge afstand tussen de veren betekent een stevigere bank.

Dubbele vering in banken is vergelijkbaar met de vering in boxsprings. Bij dubbele vering zijn zowel in de vulling/kussens als in het frame pocketveren opgenomen. Pocketveren zijn veertjes gemaakt van staaldraad die afzonderlijk worden verpakt in zakjes van synthetisch materiaal. Hierdoor kunnen de veren zich afzonderlijk van elkaar bewegen zonder in elkaar verwikkeld te raken. Om de veren wordt vervolgens een schuimrubberen band aangebracht om het geheel bij elkaar te houden. Hoe meer pocketveren per vierkante meter, hoe beter je gewicht over de bank verdeeld wordt. De stevigheid wordt daarnaast bepaald door de dikte van het gebruikte staaldraad en het aantal draaiingen per veer.

Singelbanden zijn sterke banden van kunststof die over de bank gespannen worden. Deze vorm van vering is goedkoper dan binnenvering zoals no-sag of pocketveren, maar het nadeel van singels is dat ze je lichaam minder goed ondersteunen. Dit wordt veroorzaakt door het feit dat singelbanden naar één punt buigen als je erop gaat zitten.

 

 

Frame

Hoe lang een bank meegaat wordt voor een groot deel bepaald door het frame. Frames worden vaak gemaakt van spaanplaat, hout of soms zelfs van staal.

Spaanplaten frames zijn vaak relatief goedkoop, maar daarmee ook meteen de minst stevige optie. Houten frames van bijvoorbeeld eiken-, grenen- of beukenhout zijn een stuk sterker en hierdoor ook duurder.

Tot slot zijn er nog de stalen frames, die nog een stukje duurder zijn dan houten frames maar door de extra stevigheid vaak ook langer meegaan.

 

 

Ben je op zoek naar een bank? Kijk dan gerust eens bij ons aanbod banken.