Waarop moet je letten bij het kopen van een bank? - Deel 1: de buitenkant

In dit blog (deel 1) bespreken we waarop je het best kunt letten bij het kopen van een bank. Deel 1 bekijkt de buitenkant van de bank. Welke bank staat het beste in jouw woonkamer? En welke stof is voor jou geschikt?

Deel 2 zal gaan over de binnenkant van de bank, welke mogelijkheden zijn hier? Kun je bijvoorbeeld beter een bank met vering nemen of kies je toch voor koudschuim?

Kleur

De kleur van de bank is erg belangrijk. Een kleurige bank is nu misschien leuk, maar er is een kans dat je er over een tijdje weer op uitgekeken bent. Je kunt daarom beter een bank kopen in een neutrale kleur en deze opfleuren met kleurige kussens en/of plaids. Als je dan uitgekeken raakt op de kleur, hoef je alleen maar een paar nieuwe kussens te kopen en niet meteen een nieuwe bank. Kies je een bank in een lichte kleur, dan bestaat de kans dat deze sneller vies wordt. Op een donkere bank kun je sneller stof zien liggen. Heb je niet zo’n grote woonkamer? Dan kun je wellicht beter voor een lichtere kleur gaan, want een woonkamer kan kleiner lijken door het gebruik van donkere kleuren. 

Grootte

Het is belangrijk om de grootte van je bank te bekijken in verhouding tot de grootte van de woonkamer. Een grote bank in een kleine woonkamer kan de woonkamer kleiner doen lijken. In een kleine woonkamer zorgt een bank op pootjes ervoor dat de woonkamer groter lijkt, doordat er meer vloer zichtbaar is. Andersom geldt dat een kleine bank in een grote woonkamer ook niet optimaal is. Het is daarom het beste om voordat je een bank daadwerkelijk gaat kopen, de ruimte waar de bank komt te staan goed op te meten. Je kunt bijvoorbeeld de grootte van de bank nabootsen door kranten op de vloer te leggen of stoelen te plaatsen op de plek waar de bank komt te staan. Zo kom je er snel achter wat de ideale maat van jouw bank zou moeten zijn.

Zitvlak

Een bank kan hoog of laag zijn en een lang of kort zitvlak hebben. Lage banken zijn ideaal om lekker op te chillen, maar houd er rekening mee dat je moeie bovenbenen kunt krijgen als je hier lang recht op moet zitten. Je bovenbenen worden bij een lage bank namelijk niet altijd goed ondersteund. Ook een te kort zitvlak kan voor vermoeide benen zorgen. Het is natuurlijk afhankelijk van hoe groot je zelf bent of je lekker op een bank zit of niet, maar banken hebben veelal een zitdiepte van ongeveer 54/55 centimeter. Een juiste zithouding herken je als je knieën en onderbenen in een hoek van 90 graden zitten.

Materiaal

Het materiaal is ook belangrijk bij het kopen van een bank. Stof slijt sneller dan leer en vlekken zijn moeilijker te verwijderen. Bij sommige banken is het mogelijk om de hoes los te ritsen en deze te wassen, hier kun je dus op letten als je de bank gaat kopen. Ook is het soms mogelijk om de bank te laten impregneren, hierdoor zijn vlekken makkelijker te verwijderen. Als de bank in zonlicht staat, kan hij snel gaan verkleuren. Dit gebeurt het snelst bij banken van katoen of leer. Syntetische stoffen zijn over het algemeen juist wat beter bestand tegen verkleuringen door zonlicht en worden ook wat minder snel vies.

Bij sommige banken vind je de Martindale index terug. Deze index geeft een indicatie van hoe snel de bank zal slijten. Voor normaal woongebruik geldt dat een Martindale score van 10.000-15.000 nodig is. Voor intensief woongebruik geldt een score van 15.000-20.000. Stoffen met een score van 50.000 zorgen vrijwel nooit voor klachten over slijtage.

Kussens

Bij het kopen van een bank kun je er ook op letten of de kussens los op de bank liggen of aan de bank vast zitten. Als ze los zitten, kun je makkelijker onder de kussens schoonmaken en zijn de kussens makkelijker op te schudden. Vaste kussens blijven juist wel weer op de goede plek zitten, omdat ze niet kunnen verschuiven.

Extra tip: sommige banken kun je uitklappen zodat je erop kunt slapen. Misschien denk je dat je deze slaapfunctie helemaal niet nodig hebt, maar vergeet niet dat je deze functie ook heel fijn kunt gebruiken als je lekker languit op de bank TV wilt kijken 🙂

Wil je ook weten wat bepaalt of een bank lekker zit? Bekijk dat deel 2 over de binnenkant van een bank.

Ben je op zoek naar een bank? Bekijk dan de banken op Meubio.nl

Populaire banken in februari